Panduan Peperiksaan Online PTD M41 2014

- 17 October 2014. Updated 30 October 2017Kerja

Panduan peperiksaan online ptd m41. Anda calon exam online ptd m41 seperti saya? Nak panduan khas untuk calon peperiksaan online ptd nanti? Dah banyak kali gagal peperiksaan ptd? InsyaAllah, kita sama-sama usaha kali ni untuk sama-sama lulus dalam peperiksaan online ni.

Nota: Alhamdulillah, saya lulus dalam exam online ptd m41 yang lepas (tapi saya tak sempat hadir ke sesi temuduga PTD m41, dan kali ni lagi sekali dapat exam online PTD m41 pada 19 Januari 2016). InsyaAllah, saya dah nampak sikit-sikit cara nak studi dan cara nak hadap exam ptd ni. Kalau nak tahu, korang boleh daftar nama korang kat bawah ni. Nanti kita sembang lagi.

panduan ebook exam online ptd 2017

contoh soalan peperiksaan online ptd m41 pegawai tadbir diplomatik

Jawatan PTD memang jawatan pilihan!

FAQ Peperiksaan Online PTD M41

1. Bagaimana cara untuk membuat semakan menduduki peperiksaan online PTD M41?

Jika anda belum lagi semak status permohonan anda, boleh terus semak sekarang di laman ini: Semak status permohonan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 di sini. [SEMAK]

2. Peperiksaan online ni boleh ambil di mana-mana sahaja ke?

Ya. Janji ada sambungan internet. Saya sarankan untuk dapatkan talian yang stabil dan cukup laju untuk elak sebarang masalah semasa kita menjawab soalan exam online ptd m41 nanti.

3. Bila nak mula masuk/daftar peperiksaan online ni?

Kita siap sedia 1 jam sebelum masa peperiksaan online bermula. Contohnya, saya sesi malam bermula 8.00 malam. Jadi, 7.00 malam dah boleh siap sedia. Pandai-pandailah kita uruskan masa untuk menunaikan kewajipan yang lain yer.

4. Nak masuk/login macam mana?

Sila rujuk emel yang anda dapat. Ada diberikan NO. ANGKA GILIRAN (7 digit). Itulah nombor kata laluan anda untuk login masuk peperiksaan online ptd m41 tu nanti. Tulis siap-siap atas kertas untuk memudahkan urusan nanti. Boleh rujuk di sini juga; Cara untuk daftar masuk peperiksaan online PTD.

5. Pautan/link untuk masuk exam ptd m41?

Juga ada dinyatakan dalam emel yang dihantar. Klik jer link tu, terus akan dibawa ke laman soalan peperiksaan online ptd.

6. Boleh tak kalau ahli keluarga nak duduk sebelah saya semasa menjawab soalan peperiksaan online ptd?

Boleh. Tiada siapa yang pantau. Satu kelebihan. Betul tak?

Panduan peperiksaan online PTD M41

7. Ada contoh soalan peperiksaan online ptd m41 tak?

Saya sertakan contoh soalan. Ini bukan soalan sebenar, bukan soalan ramalan. Ianya sekadar contoh sahaja. Moga-moga anda mendapat bayangan contoh-contoh soalan yang bakal kita hadapi nanti.

Contoh soalan peperiksaan PTD Seksyen A (Pengetahuan Am)

panduan contoh soalan peperiksaan ptd pengetahuan am

Contoh soalan peperiksaan PTD Seksyen B (Daya Menyelesaikan Masalah)

Contoh soalan logik:

contoh soalan peperiksaan online ptd seksyen b selesaikan masalah

Contoh soalan konsep Matematik:

panduan peperiksaan online ptd m41

PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE PTD M41

Bagaimana setelah melihat 3 contoh soalan di atas? Semuanya bermula dengan soalan menguji pengetahuan Am, ujian daya menyelesaikan masalah yang turut menguji kemahiran anda dalam konsep logik, konsep Matematik dan kemahiran mentafsir data.

Seksyen C, iaitu soalan ujian Psikometrik tidak saya nyatakan di atas. Bagi anda yang masih segar dengan ilmu-ilmu berkaitan pastinya berasa lega. Bagi calon seperti saya yang sudah agak lama meninggalkan bangku sekolah dan alam universiti, konsep-konsep asas Matematik mungkin sedikit sebanyak akan memberi tekanan dan kebimbangan.

Khas untuk calon ptd m41 seperti saya, panduan peperiksaan online ptd m41 yang bakal dihebahkan nanti, insyaAllah akan membantu calon ptd lebih yakin dan bersedia sebaiknya untuk menduduki exam online tu nanti.

BERMINAT Nak dapatkan panduan exam online PTD?

Isi borang di bawah betul-betul. Saya akan emelkan bagaimana caranya.

WhatApps saya di no: 011-23748275

Salam sukses.

{ 22 comments… read them below or add one }

sharinginfoz October 17, 2014 at 10:38 pm

All the best semoga dapat menjawap dengan baik dan dipermudahkan segala urusan

Reply

Hafizmd October 19, 2014 at 7:57 pm

Thanks bro! Moga2 aku lulus dengan ada panduan exam online ptd m41 ni..ameen

Reply

maria October 18, 2014 at 7:37 am

selamat maju jaya kepada semua bakal ptd..
katanya masyuuuukkkk

Reply

Manan Qayyim October 18, 2014 at 9:08 am

Gaji masyukk jd pegawai PTD ni… :)

Reply

titan October 18, 2014 at 12:52 pm

sekali bini gua pun dapat panggil juga la plakk..

Reply

tips blog October 18, 2014 at 4:13 pm

ijin download panduannya ya hib,,

Reply

Afiq October 19, 2014 at 12:24 am

Tahun depan ada rezeki insya Allah nak apply jadi PTD. Sebab kata orang salah satu kerjaya yang mempercepatkan proses sampai ke puncak dalam perkhidmatan awam ialah melalui jawatan PTD

Reply

Hafizmd October 19, 2014 at 7:54 pm

Apply sekaranglah bro.

Semuanya online dalam spa. Good luck bro!

Reply

TehR October 19, 2014 at 9:33 pm

kawe tak terlibat dengan peperiksaan ni
harap2 rakan2 dapat menjawab dan lulus dengan baik nanti

Reply

tutyrahiza October 19, 2014 at 10:30 pm

mencabar minda betul..otak dah tumpul ni..pengetahuan am tu kalau saya mesti markah teruk dapat..

good luck hafiz..

Reply

hani October 19, 2014 at 10:34 pm

Soalan susah.. ade ke harapan nanti

Reply

Datin Tyka October 20, 2014 at 12:48 am

semoga berjaya kepada semua yang terpilih.

Reply

Datin Tyka October 20, 2014 at 12:56 am

baru perasaan , kamu pon kurang update blog ye. heee

Reply

Hafizul October 20, 2014 at 11:31 am

Hehe..gud luck bro dan buat semua calon yang terlibat…

Reply

Hairul Azni October 20, 2014 at 12:03 pm

Semoga berjaya jawab soalan exam nanti bro..In Shaa Allah, akan dapat yang terbaik..

Reply

Malaysia Tercinta October 20, 2014 at 8:44 pm

Good luck untuk semua yang bakal ambil exam ni.

Reply

blogger lelaki October 20, 2014 at 9:38 pm

semoga berjaya kepada semua calon PTD tahun nie

Reply

Fadhil October 21, 2014 at 9:49 pm

Ok. Selamat berjaya boh. Untung-untung jadi PTD :D

Reply

reezluv October 21, 2014 at 10:36 pm

ini baru nak exam..belum pegi latihan lagi..kalau dapat memang best le..cepat naik pangkat katanya :D

Reply

Anuar October 23, 2014 at 1:32 pm

Terima kasih di atas perkongsian info… Semoga info yang dikongsikan di blog ini dapat memberi manfaat kepada semua calon… Good Luck.. ;)

Reply

Miracle Vitamins October 24, 2014 at 10:34 am

Semoga berjaya kepada calon PTD. Ramai yang berkongsi info tentang panduan ni

Reply

mobil December 19, 2014 at 4:39 am

aduh asyiknye dapat donlod gratis… sudah share lgi …

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }