“Dia panggil saya pakcik?”

- 16 December 2012. Updated 26 December 2012Keluarga

Assalamua’laikum.
Tempat: Di sebuah stesen minyak sekitar Ipoh.

“Abang, tadi ada perempuan call…” pantas isteri ambe memberi laporan sambil tangan membuka pintu kunci kereta.

“Perempuan? Sape?…” ambe selamba jer jawab tanpa rasa ragu-ragu.

“Entahlah…tapi dia cakap abang ada singgah kat tempat dia tadi…” isteri ambe jugak membalas soalan ambe penuh ‘kesempoian’.

“Perempuan mana pulak ni…aku takde pulak singgah mana-mana tadi…awek mana pulak ni?” otak ambe cuba menggagau peristiwa 2 jam lepas. Belum sempat ambe jumpa jawapannya, isteri ajukan lagi soalan berikut.

“Aiii…perempuan mana pulak ni? Tadi abang singgah mana lepas makan roti canai?” soal isteri nak detektif Conan.

Ambe terdiam. Mencari jawapan. Melihat ambe yang semacam terkedu, isteri pantas memberi satu klu untu ambe.

“Dia panggil abang pakcik…katanya abang singgah nak ambil name card…” terang isteri jelas dan terang.

“Oooooo…name card. Memang ada singgah tadi. Awak ada sekali tadi,kan? Tapi kenapa pulak dia panggil abang ni pakcik?” ambe menjawab macam tak puas hati dengan cashier perempuan tu.

“Aiii…abangkan dah nak masuk 30, oklah tu panggil pakcik…” selamba jer isteri menjawab. Ambe tak cakap apa-apa.

“Ke abang nak ayat penyedap?, isteri cuba memberi cadangan jawapan untuk ambe.

“Mungkin dia nak panggil abang kot, tapi sebab saya yang angkat, terus panggil pakcik…agaknyalah…kan bang?” balas isteri bernada selamba.

Ambe terus terdiam tak cakap apa-apa. Isteri tambah lagi, “Saje nak test jer..tau dah..”. Selang seminit, kami sama-sama ketawa….hahahaha

@hafizmd-rumahtangga mesti kena ada gurau senda, baru best!

{ 42 comments… read them below or add one }

Ladfe Amir December 16, 2012 at 12:25 pm

oklah tu dah kena panggil pakcik. saya pun sama gak. ada yg panggil pakcik ada yg panggil abang.

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:49 pm

keh2..mmg nak makin tua..hahaa

Reply

akubiomed December 16, 2012 at 2:30 pm

Kalau panggio abang nanti naik tanduk.:-)

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:47 pm

hahaa..bahaya tu…

Reply

pipoq December 16, 2012 at 2:34 pm

sejak ada anak tak la rasa janggal sangat bila kena panggil ‘pakcik’..

masa belum ada anak dulu, bila ada orang panggil ‘pakcik’, rasa lain macam je..

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:46 pm

hahaha…tp ttp diri bajet muda…keh3

Reply

WRizuan December 16, 2012 at 4:07 pm

Dia nak suruh beringat la tu kita makin tua hehehehe…:)

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:46 pm

keh3..makan dalam tuh..hehe

Reply

Denaihati December 16, 2012 at 4:48 pm

lama2 ok lah, biasa lah nanti.pakcik pun saham tinggi lagi ape….heee

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:46 pm

hahaa..saham tinggi tu yg org takut tu.hhahahaha

Reply

beckhrooy December 16, 2012 at 4:50 pm

panggil uncle je lah kalau tak nak pakcik haha, ni mesti rasa janggal

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:46 pm

keh3..lama2 tak janggallah kot..

Reply

titan December 16, 2012 at 10:54 pm

lu kena makan cendol banyak-banyak maa..haha..

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:45 pm

hahaha..lebih makan cendollah ni…hahha

Reply

TehR December 16, 2012 at 11:18 pm

usik mengusik membawa bahagia
asal jangan lebih2 dah la
hehe

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:45 pm

jgn terlebih usik, nanti merajuk pula

Reply

puanbee December 17, 2012 at 8:22 pm

kadang2 serba salah nak panggil abang , sbb mcm abang tu untuk famili dan suami kan ..so panggil la pakcik ..

penjelasan ikhlas dr saya ..

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:45 pm

erm…mungkin jugak tu…lupa nak bca dari point ni..thanks puan bee..hehe

Reply

hafizrahim December 17, 2012 at 9:43 pm

macam saya walaupun dah nak masuk 30..orang maintain panggil adik..bajet muda..hehehe

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:44 pm

bajet muda?hahaha..jiwa mesti muda..ghahhaaha

Reply

ohcikgu December 17, 2012 at 10:31 pm

kira ok lagi lah tu..tapi biasanya memang panggil abang atau pakcik pun..kalau orang cina dan india..saya sendiri panggil mereka uncle.

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:44 pm

hehe..abang ok..pakcik kureng sikit..hahaha

Reply

maza December 19, 2012 at 12:21 am

hehehe..

maza udah biasa dipanggil pakcik.. dipanggil datuk pun angguk2 juga.. ahaks.. hehehe

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:43 pm

hehehe..datuk?ni dah lebih ni..hahaha

Reply

donnyien December 19, 2012 at 10:03 am

umur 30-an rasanya belum sesuai lagi di panggil pakcik.. memenag tidak sesuai jika di panggil pakcik pada umur yang masih muda.

Reply

suri December 20, 2012 at 3:20 pm

sy org seru sbg pelajar hii… klu tak pakai cermin mata lagi org kata tak pi sekolah ker harni heeee

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:37 pm

@suri,cewah…mmg mcam muda remaja yer

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:43 pm

tu yg ralat tuh..hahaha

Reply

cik tom December 19, 2012 at 12:06 pm

nasib baik ciktom xpernah kena pggl makcik lagi..hehe

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:43 pm

hehehe…muka macam heroin korea kot?

Reply

suri December 20, 2012 at 3:19 pm

haa… yalah dah 30 nampak muda hee habislah pi mana2 perisai putri depan blkg ada hee… mem besar senyum jer heeeee anak ramai tak blh lari cerok mana lagi ;)

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:38 pm

keh2..askar ramai..mana nak letak..hehe

Reply

suri December 20, 2012 at 3:24 pm

bergurau sesama kluga tu buat hilang penat berkerja tak gitu heee

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:37 pm

betul tu..hilang penat

Reply

suri December 20, 2012 at 3:24 pm

pakcik ok klu dia seru adik apa macam?

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:37 pm

hehe…kalau adik..mau malu sbb rasa muda sgt2….hahaa

Reply

shraqs December 20, 2012 at 3:47 pm

“Pakcik” sebab orang lain yang jawab phone tu… kalau bro sendiri yang jawab, mungkin betul2 bertukar jadi “abang”… he he

BTW, betul la kata bro… hidup rumahtangga ni tak seronok kalau takde gurau senda.

Reply

hafizmd December 26, 2012 at 2:35 pm

keh3…mungkin jugak tu..ayat sedap jer ni bro…hahaha

Reply

Hafizul December 23, 2012 at 2:19 pm

Haha..pak cik pun pak cik ler..setuju jugak dengan senda isteri tu…haha

Reply

hafizmd December 23, 2012 at 11:18 pm

hahaha…terus rase tua…hahaha

Reply

azman December 23, 2012 at 9:28 pm

hahahaha….pakcik pun tak per :)

Reply

hafizmd December 23, 2012 at 11:16 pm

ambe kalau budak2 lepasan master panggil pakcik takpe, ini budak high school…hahahha

Reply

Leave a Comment