Daftar Kakak Tahun 1 Sesi Persekolahan 2015

- 7 March 2013. Updated 23 July 2015Keluarga

¬†Assalamua’laikum.

Daftar Tahun 1 Sesi 2014-2015 Bagi Anak Lahir Tahun 2007 & 2008 di Selangor. Pejam celik pejam celik, si Kakak anak ambe yang sulung dahpun sekolah tadika tahun ni. Rutin harian berubah hampir 180 darjah. Semalam kami sudahpun selesai mendaftarkan kakak yang lahir pada tahun 2008 untuk sesi persekolahan tahun 1 tahun 2015. Iya, pendaftaran untuk anak-anak yang lahir pada tahun 2007 (Tahun 1 pada 2014) dan yang lahir pada tahun 2008 (Tahun 1 pada 2015) sudah pun dibuka di Negeri Selangor. Anda dah daftar anak anda?

1. Pendaftaran Tahun 1 Sesi 2014-2015 bermula 1 Mac – 30 April 2013. Bagaimana caranya?

Daftar secara atas talian (online) di sini –> Daftar Online Anak Tahun 1 untuk Sesi 2014-2015

2. Sila baca dengan teliti dan isi segala butiran dengan lengkap. Jangan risau. Hanya maklumat ringkas tentang anak-anak dan ibubapa yang perlu diisi.

3. Pastikan anda catit NO.PIN yang diberi semasa mengisi borang tersebut untuk memudahkan urusan nanti.

4. Bila dah siap isi, kita perlu cetak borang tadi untuk dikepilkan bersama dengan dokumen sokongan. Antara dokumen sokongan yang diperlukan ialah;

  • Sijil lahir anak (2 keping salinan & bawa yang asal)
  • Salinan kad pengenalan ibubapa atau penjaga (2)
  • Salinan sijil nikah (2 salinan & bawa yang asal)
  • Salinan bil elektik/air (2)
  • Sampul surat dan setem 60 sen.

5. Jangan risau, semua dokumen yang diperlukan ada dinyatakan dalam borang yang perlu kita cetak tadi.

6. Dah siap cetak borang tadi (2 keping), bawa borang ni bersama dengan dokumen sokongan ke sekolah yang kita pohon untuk anak kita tadi.

7. Serahkan pada kerani pejabat untuk urusan seterusnya. Selesai. Mudahkan?

8. Saya sarankan anda isi borang secara online di kafesiber untuk memudahkan urusan percetakan borang tadi.

9. Jika ada masalah, jangan segan silu untuk bertanya kepada pihak sekolah. InshaaAllah mereka akan membantu anda.

@hafizmd – Daftar Tahun 1 Sesi 2014-2015 Bagi Anak Lahir Tahun 2007 & 2008. Selamat mendaftarkan anak-anak anda ke Tahun 1. Jangan terlupa pula. Terima kasih Cik Laili berkongsi entri INI.

{ 41 comments… read them below or add one }

akubiomed March 7, 2013 at 12:40 am

Lama lagi kakak hendak masuk tahun 1.

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:17 am

Itulah. kena jugak daftar awal utk elakkan masalah nanti

Reply

yusri March 7, 2013 at 1:36 am

baru ambik borang kat pejabat sekolah hari Isnin.
Anak kembar ambe pun tahun 1 jugok pada tahun 2015 ni…huhu

Reply

fiezaradzi March 7, 2013 at 11:01 am

eh, eh, sama anak kita, tahun 2015.. cuma sorang je la.. kembar laki ke pompuan ni?

Reply

suri March 7, 2013 at 12:05 pm

blh temu jodoh nnti haa… ;)

Reply

yusri March 8, 2013 at 1:38 am

pompuan dua-dua…lahir pada hari yang sama…beza waktu 6 minit…(nak citer gak walaupun tak tanye…huhu)

Reply

TehR March 8, 2013 at 4:42 pm

tahniah, bro
seronoknya ada anak kembar

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:20 am

Cikgu nak kembar ke? hehehe

hafizmd March 13, 2013 at 10:19 am

wah…muka sama tak bro?

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:18 am

@yusri, kembar tu…mesti meriah nanti dlm kelas yg sama =)

Reply

KiD March 7, 2013 at 9:44 am

info yang bagus bro… boleh jadikan sebagai rujukan nih.. seronok yea nak masuk sekolah.. =)

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:21 am

hehe..kakak mmg seronok

abah dia excited jugak, lama dah tak masuk sekolah…hahaha

Reply

fiezaradzi March 7, 2013 at 11:05 am

dah daftar, kat sini kena buat awal, sebab budak2 nak sekolah, ramai sgt.. kalau kt lain, mungkin kurang sikit kot.. takut kena hantar sekolah jauh, susah juga…

tapi, next year baru boleh ada perakuannya.. lambat lagi..

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:22 am

Betul tu. Moga2 semuanya ok..ameen

Reply

Ibu Mifzal Arsyad March 7, 2013 at 11:41 am

kakak sama baya dgn mifzal sy…mifzal dh sy dh daftarkan tahun lepas.. kami di perak ni msh daftar guna manual lg.

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:22 am

oo…kat sini kena daftar online jugak, pastu kena bawak cetakan tadi utk pengesahan kat sekolah

Reply

auc March 7, 2013 at 11:55 am

huh kena daftar dah ke sekarang ni?
x pe senang je dah sekarang maklumat dihujung jari :)

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:24 am

haah, dah kena utk tahun depan dan tahun 2015…
mana2 anak yg lahir tahun 2007 dan 2008, bolehlah mula daftar tahun 1 sekarang

Reply

suri March 7, 2013 at 12:04 pm

wah mula skolh mesti dpt kwn lgi ramai2 dri sblum ni. kt sini ada sesi dftr taska kerajaan tpi sapa lambt mmg tak dpt tempat ar..klu kt melaka dah siang2 mereka book org susah mmg terpaksa htr anak kt taska swasta..mmber sy dah terkena tau..sedih dia..

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:35 am

Moga2 camtulah..ameen

Kat tadika kemas mmg kena cepat, kalau tak kena hantar ke tadika lain =)

Alhamdulillah kat sini ada pilihan sekolah bawah jabatan agama..alhamdulillah

Reply

Denaihati March 7, 2013 at 1:01 pm

semakin senang dan jimat masa nak daftar anak sekolah sekarang.

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:36 am

Mmg semakin mudah, cuma terfikir juga apa jadi pd mereka yg takde akses internet dan tak tahu…

Harap2 pihak sekolah bolehlah bantu mereka

Reply

papa mifz March 7, 2013 at 3:32 pm

sampai masa den korek entry bro nih sebagai rujukan kelak…:)

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:39 am

Moga ada kebaikannya bersama. hehe

Reply

ohcikgu March 7, 2013 at 6:10 pm

betul. ada yang tak tahu lagi tu..

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:40 am

Pakat kena ambil tahu, kang lambat masalah pulak nnti

Reply

hafiz March 7, 2013 at 7:17 pm

ini kat selangor aje ke. negeri lain dah open registeration ke

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:42 am

Rasanya sama. Cuma manual atau online

Reply

Datin Tyka March 7, 2013 at 7:35 pm

masih belum ada anak kerana belum berkahwin..
bila borak dengan mak, senang je sekarang nk daftar.. online sahaja.. dulu mana ada kan…

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:43 am

Boleh simpan utk rujukan anak2 sedara…hehe

Dulu2, kena buat manual…kenal cikgu2…sekarang kena kenal komputer dulu..keh3

Reply

Juan March 7, 2013 at 10:43 pm

wow awalnyer daftar yer

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:45 am

Dah diorang bukak awal, ambe pun terjah awal…hehe

Reply

khairul asrol March 8, 2013 at 2:00 am

aku takda anak atau adek. untunglaa dah masuk sekolah. nelajar betul2 ye adik2.

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:48 am

Nanti ambe cakap kat kakak =)

Reply

TehR March 8, 2013 at 4:44 pm

molek sangat bila dapat daftar awal
memudahkan semua pihak

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:50 am

Itulah citernya. Semua senang hati

Reply

Hafizul March 8, 2013 at 10:30 pm

Wahh daftar anak pun sekolah pun boleh online?heabt..hehe

Reply

hafizmd March 13, 2013 at 10:51 am

Kat sini semua nak kena online =)

Reply

ecadwinkyasha March 9, 2013 at 11:22 pm

semuanya dihujung jari je skrg ne kan….tapi awal gk yer dftr anak sklh.

Reply

hafizmd March 11, 2013 at 1:50 pm

Awal utk elakkan masalah

Reply

Hafizul March 15, 2013 at 5:45 pm

Mudahnya sekarang..online ajer..hehe..tak sabar rasanya nak lalui pengalaman mcm ni..hehe..wahai anak kesayangan, cepatlah dikau membesar..hehe

Reply

Leave a Comment