Cara Buang 404 Error!

- 1 April 2014Blogging

Assalamua’laikum.

Cara Buang 404 Error. Aku pernah gatal tangan tukarkan kategori entri-entri di blog hafizmohd.com. Hasilnya, banyak error 404 yang muncul di paparan Google Webmaster Tools!

cara buang 404 error di blog

Dulu lagi banyak 404 error. Beratus nak buang! hohoho…

Buang 404 error!

Semalam, aku sempat uji kerampingan dan keringanan blog ni selepas baca 1 perkongsian terbaik oleh Kak Jie. Ianya tentang Gzip compression. Sila baca di sini: Compress Blog Supaya Ramping dan Ringan!

Kalau serius sayangkan blog, silakanlah buat semakan yer. Sebabnya, kalau blog tu perlahan sangat nak muncul, aku berani kata lebih 80% pelawat akan terus tekan butang pangkah. Rugikan?

Ok. Berbalik cerita operasi membuang 404 error ni. Oleh sebab kesilapan dan kegatalan aku yang suka-suka main tukar kategori entri, akhirnya membuahkan penyeksaan untuk buang error 404 ni. Bukan 1, bukan 2. Tapi makan beratus-ratus woo.

“Salah atau kalah, bukan penamat segalanya. Kena bangkit semula dan terus belajar!”

Cara nak buang 4040 error ni mudah sangat pun. Tengok gambar kat atas tu.

  1. Login Google Webmaster Tools korang dulu.
  2. Kalau belum daftar, boleh baca entri ini dulu (baca: Optimasi blog dengan Google Webmaster Tools).
  3. Seterusnya, klik butang ‘Crawl Errors’
  4. Semak status error yang keluar. Cari yang ‘response code 404′
  5. Copy URLs yang 404 error tadi (UJI dulu link yang error tadi. Klik dan tengok betul-betul. Pastikan memang keluar 404 error).
  6. Sekarang open ‘Remove URLs’ (nak senang, buka di new tab).
  7. Paste URLs yang error 404 tadi di ruangan ‘create a new removal request – continue – submit’
  8. Siap

Mungkin ada cara lain dan mungkin juga cara ni kurang tepat. Kalau ada sesiapa yang nak tambah, mohon tolong komen di bawah yer.

@hafizmd – Katanya, kalau nak naikkan page rank blog, 404 error ni nak kena dibersihkan betul-betul. Baru pokcik Google sayang.

{ 50 comments… read them below or add one }

Anuar April 1, 2014 at 12:04 pm

Terima kasih di atas tutorial ringkas yang diberikan…

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:51 pm

terima kasih kembali bro Anuar

Reply

anif April 1, 2014 at 1:08 pm

Kena rajin buat ni.. untuk mantapkan prestasi blog :)

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:51 pm

betul jugak tu..kalau tak…rugi juge

Reply

Khir Khalid April 1, 2014 at 1:40 pm

T kasih atas perkongsian tips & tuto ini Hafiz.. mmg bermanfaat.. :)

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:50 pm

terima kasih kembali bro..moga ada manfaatnya

Reply

titan April 1, 2014 at 6:14 pm

haha..tengah tak rajin ni.

jadi, malas sikit nak buat.

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:49 pm

lu baru balik obersea…mesti malas…hahaha

Reply

Ismail N April 1, 2014 at 9:55 pm

Actually bagi kawe sayang buang error page 404 tu. Hilang trafik bro. Better kalau page 404 tu kalau di customize kan agar menjadi lebih menarik dan buat pelanggan stay dan search blog kita di page tersebut. Google utk dapatkan contoh2 page 404 yg menarik. Tiru sikit ehhh :D My 5 cents jer.

Reply

Hafizmd April 1, 2014 at 10:17 pm

betul jugak tu bro! thanks bro kasi tips ni…

tpkan bro…leh ajar tak cara nak customize jadi menarik tu? please… =)

Reply

Ismail N April 2, 2014 at 3:47 pm

Pakai thesis sonang ehhh..Create page 404 dan set ke page tu di thesis home. Pakai WP biasa, hang kenalah ubah file 404.php tu.. he he..
Tengok sample (dengan izin tuan tanah) : http://www.cssdesignawards.com/articles/30-fresh-creative-404-error-page-designs/45/

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:54 pm

@bro Ismail: oo…sonang tu..hehe..thanks bro

tp kan bro..dr mata google..bro rasa camne..customize yg bagus atau remove atau redirect?

p.s-lelaju p tgk sample ni…hehehe

Reply

Ismail N April 2, 2014 at 4:11 pm

Last kawe jawap sebelum ambik anak kat sekolah :D . Kalau ikut statement oleh Google Webmaster punya site. Ia tidak ada kesan sama ranking atau kena penalti. Baca kat sini: https://support.google.com/webmasters/answer/2409439?hl=en

Quote:

“Generally, 404 errors don’t impact your site’s ranking in Google, and you can safely ignore them. Typically, they are caused by typos, misconfigurations (for example, for links that are automatically generated by a content management system) or by Google’s increased efforts to recognize and crawl links in embedded content such as JavaScript.”

Ok. all the best. :D

Kujie April 1, 2014 at 11:21 pm

Fix error kat ‘Crawl Errors tu rutin setiap minggu
mesti semak
tapi kak jie tak Remove URL kak jie klik mark as fixed

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:48 pm

Rajin betullah kak jie..nak kena buat jugaklah…thanks kak jie.

p.s – kalau still berulang 404 error..apa pilihan kak jie?

Reply

profhariz April 2, 2014 at 12:32 am

Kalau saya redirect link je bro. Sayang woo nak remove :)

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:46 pm

hohoho..mmg sayang nak remove..tp remove jugaklah..hahaha

Reply

Ismail N April 2, 2014 at 3:48 pm

Prof pun kata sayang… he he.. rugi trafik ehhh bila dah tak de kat search engine lagi.. :D

Reply

Pendekar Berkuda April 2, 2014 at 12:33 am

Nice tips bro ! Teruskan berkongsi.

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:45 pm

terima kasih bro..silakanlah tambah apa yg patut..hehe

Reply

Bahrain April 2, 2014 at 12:40 am

biasanya selalu buat mark as fixed, mungkin boleh guna cara ini.

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:45 pm

kalau mark as fixed…kalau masalah tu still tak settle, akan keluar balik sehinggalah kita redirect atau remove atau customizekan page 404 tu

Reply

suri April 2, 2014 at 9:19 am

saya tak pernah buat tapi lain error muncul huhu…setakat ni 404 tak ada wujud di blog saya lagi

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:42 pm

baguslah takde error 404..google manyak sayang woo

Reply

reezluv April 2, 2014 at 2:34 pm

penangan tak pernah nak buat…jadi 1267 je ada..ahaaha..gile bengong nak buat satu satu..takde ke yang sekali bulk bleh buat?haha…

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 3:40 pm

hahaha…mmg naik juling bro..

tp ada yg bagi idea customize 404 error utk elak trafik lari..baik buat yg ni pun ok juge…hahaha

Reply

encikarman April 2, 2014 at 6:40 pm

kena carik asal usul 404 nih.. tarikh ke apa nih..

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 7:15 pm

Keh3…ntah..pepandai je letak code ni..hehe

Reply

akubiomed April 2, 2014 at 11:41 pm

Sudah menjadi rutin saya setiap hari. :-)

Reply

Hafizmd April 3, 2014 at 9:06 am

Setiap hari…mmg powerlah bro!

Reply

hafiz April 3, 2014 at 3:15 pm

senang ya, bolehlah betulkan macam ni

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:42 am

boleh buang, redirect atau customize page 404 =)

Reply

papa mifz April 3, 2014 at 5:32 pm

jarang bukak webmaster tools tuh , tengoklah jap2 lagi ke…hehe

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:40 am

silakan bro..hehe

Reply

onlajer April 3, 2014 at 11:04 pm

wah aku macam tak pernah buat je nih

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:40 am

hoho..sila tgk

Reply

Hannyabdullah April 3, 2014 at 11:32 pm

Dulu-dulu rajin gak..sekali tengok dah banyak jadi mals le pulak. Hurmm lepas ni nak kena rajin balik lah.

Terimakasih kerana menyedarkan pentngnya benda ni

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 11:32 am

itulah..kalau byk sgt errornye..serabut jugak crawler nanti..hehe

terima kasih kembali =)

Reply

zik April 6, 2014 at 1:59 pm

seksa nak buang… memang akan bertambah-tambah.. adoii..

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:57 am

hoho..aku makan ribu2 bro..kacau betullah..haha

Reply

Hafizul April 7, 2014 at 12:52 pm

Ooo senang aje nak buang…ingatkan susah..terima kasih kongsikan…

Reply

Hafizmd April 8, 2014 at 10:46 am

hoho..senang jer boh..tp ada yg buat redirect…syg trafik katanya..betul juga tu

Reply

Bimbel online April 7, 2014 at 5:48 pm

oh begituh . akan saya coba ,, terimaksih atas info nya .

Reply

yusri April 11, 2014 at 11:50 pm

Semakin banyak error semakin banyak user akan lari. Semakin kuranglah income.

Reply

Noriza Rahman November 10, 2014 at 3:47 pm

Saya pun duk cari nak buang error ni, banyak tips jumpa..

Reply

kusnendar November 15, 2014 at 2:14 pm

Assalamualaikum wr wb. Sudah saya lakukan dan berhasil. Terimakasih banyak :-)

Reply

mama solehah November 20, 2014 at 8:12 pm

tq bro..saya selalu juga guna ni..untuk wordpress pun boleh

Reply

Seputar IT December 20, 2017 at 9:35 pm

Akhirnya berhasil juga mengatasi problem ini, makasih gan sudah share matur tengkyuu :D

Reply

Hafizmd January 3, 2018 at 1:53 pm

Alhamdulillah. Bagus error 404 sudah selesai.

Reply

Hafizmd April 2, 2014 at 4:17 pm

wah..thanks bro..ambe terjah link tu utk baca lebih dalam =)

makanya, pilihlah ikut sesedap rasa sendiri..hohoho…thanks bro..dan selamat mengambil anakmu di sekolah.

Reply

Leave a Comment