Download ebook SEO Percuma!

- 14 March 2013. Updated 9 February 2019Blogging

Assalamua’laikum.

Download ebook SEO Percuma! Fakta. Ambe bukanlah seorang pemain SEO tegar. Ambe tak pernah bercerita tentang tips cara nak tackle enjin carian dengan SEO. Sebabnya cukup mudah iaitu ambe sendiri masih  baru dalam bab sepak terajang SEO. Kata orang, kalau tak pandai, jangan buat-buat pandai. Buruk padahnya. Jadi ambe hanya mampu berkongsi sebuah ebook Search Engine Optimisation (SEO) percuma untuk anda.

1. Apa kandungan ebook percuma SEO ni?

Antara kandungan yang bakal anda baca (dalam Bahasa Inggeris) ialah;

Bab 3: On-Page SEO
3.1 Content
3.2 Keywords and your website name
3.3 XML Sitemaps
3.4 Getting Indexed
3.5 Site navigation
3.6 Frames and Flash
3.7 Tags and metatags
3.8 Images
3.9 Redirects
3.10 Page loading speeds

Bab 4: Off-Page SEO
4.1 Link Building
4.2 How to get good links
4.3 Content
4.4 Link baiting
4.5 Customers
4.6 Blogging

Bab 5: SEO & Mobile Devices
5.1 Mobile-enabled websites
5.2 How mobile searches differ

2. Contoh ilmu SEO alt tag gambar;

download ebook seo percuma

3. Mana nak download ebook SEO percuma ni?

Senang saja. Terus ke link ini –> Download Ebook Percuma SEO (Bahasa Inggeris)

4. Penting sangat ke tahu ilmu SEO?

  • Terpulang. Kalau anda rasa nak traffik mencurah-curah atau paling tidak ada traffik organik yang masuk ke entri anda, kenalah berusaha untuk belajar serba sedikit tentang SEO.
  • Tak pandai? Kenalah belajar. Macam mana nak belajar, kami tak tau nak mula tang mana. Boleh baca blog-blog yang sentiasa pemurah berkongsi ilmu SEO contohnya blog Mesin Duit Online, Blogger Underground, Blog Pakcik Hensem.
  • Bertanya. Nak tanya kat mana? Sekarang ada satu group di FB yang ambe rasa teramat best iaitu Group FB Blogger Kacak & Cun! InshaaAllah, ramai yang sudi menjawab selagi terdaya dan ada masa. Kalau lambat jawab, mereka bukan sombong yer =)
  • Akhirnya, kalau pandai SEO dan ada targeted keyword, inshaaAllah bolehlah mula menjana wang sampingan. Advertiser pun rasanya makin sayang kat korang yang pandai main SEO.

5. Kesimpulan: Anda boleh pilih untuk terus tak tahu atau mulakan langkah sekarang untuk belajar serba sikit tentang ilmu blogging. InshaaAllah, ilmu SEO mampu menjadikan laman sesawang Google, Yahoo, Bing dipenuhi dengan keyword yang ilmiah dan berguna!

@hafizmd – Download ebook SEO Percuma! Ambe pun masih amat amatur dalam SEO. Jadi, jangan rasa kecil untuk mula belajar apa jua jenis ilmu waima ilmu kenyit mata!

{ 41 comments… read them below or add one }

onlajer March 14, 2013 at 3:06 pm

gua dah kenyit mata hehe, bahasa yang senang baca dan faham ada tak heh

Reply

hafizmd March 14, 2013 at 3:27 pm

hati2 bro..kang terkenyit awek sebelah…hahaha

yg tu belum ada, kena beli ebook ariffshah…keh3

p.s. apa kata bro buat mini ebook berdasarkan pengalaman bro main kontest seo…amacam?

Reply

hatiputera March 14, 2013 at 3:48 pm

Teringin jugak nak baca informasi tentang SEO nie.

Reply

hafizmd March 14, 2013 at 4:17 pm

Bolehlah bro HP download ebook ni. Kot2 dapat idea lebih baik =)

Reply

hafiz March 14, 2013 at 4:26 pm

boleh praktikkan ini…

Reply

hafizmd March 15, 2013 at 10:35 am

BOleh2…silakanlah donwload ebook seo percuma

Reply

afif March 14, 2013 at 5:57 pm

oh ingatkan group apa tadi..group danaihati rupanya.memang group sana palig best bukan boleh ping entry je.selalu je ade prebincangan

Reply

hafizmd March 15, 2013 at 10:34 am

keh3..group paling panas abad ini..hehe

Reply

fariq March 14, 2013 at 7:51 pm

wah tq bro.. nak sebut nama penuh pun tak reti, apetah lg nak praktikkan dia.. boleh jugak la mentelaah bab2 seo ni..

Reply

hafizmd March 15, 2013 at 10:34 am

hahaha..boleh mula slow2..

Reply

yusri March 15, 2013 at 1:24 am

molek benar ni…dapat cedok sikit pun takpe doh daripada tak tahu langsung…

Reply

hafizmd March 15, 2013 at 10:32 am

Molek2..ambepun baru bace 2-3 helai..

Reply

Pondok Papan March 15, 2013 at 2:20 am

Terima kasih kongsikan ilmu berguna ni…

Reply

hafizmd March 15, 2013 at 10:31 am

Terima kasih kembali

Reply

Mama Murai March 15, 2013 at 4:50 am

Nak download jugalah, mana tau lepas ni SEO Mama tambah kencang :)

Reply

hafizmd March 15, 2013 at 9:29 am

Mesti makin kencang bila Mama yang sedia kencang nak buat… =)

Reply

yas March 15, 2013 at 9:20 am

Tang bahasa BI tu yg buek lomah sikit…tp bab2 belajar ni sampai bila2 pun x akan habis punyerrr…thxs der info bro.

Reply

hafizmd March 15, 2013 at 10:37 am

Ambepun camtulah jugak, tp ebook ni byk gambar2, so senanglah sikit nak faham..hehe

thanks der!

Reply

TehR March 15, 2013 at 9:42 am

siapa yang rajin membaca, dia dapat banyak ilmu
hehe

thanks

Reply

hafizmd March 15, 2013 at 10:37 am

hehe..betul tu..

sapa yg pemurah berkongsi ilmu jugak bakal bertambah ilmunya =)

Reply

Hazmin Hamudin March 15, 2013 at 2:30 pm

Dah malas nak main SEO sekarang ni. Penat nak kejar trafik dan sentiasa tunggu berita panas terkini untuk bermain SEO.

Reply

WRizuan March 15, 2013 at 3:47 pm

Boleh di download kalau macam ni, thanks bro….:)

Reply

Hafizul March 15, 2013 at 5:30 pm

Kadang-kadang nak belajar kot BI ni susah sikit..mood untuk down tu agal tinggi..hehe..tapi ilmu, susah mana pun, kalau nak akan cuba daki juga..kan bro?

Reply

Dulu Lain Sekarang Lain March 16, 2013 at 8:01 am

Bagus tu. Rasanya aspek paling penting dalam menjaga blog agar mendapat tempat yg baik di SERP ialah aspek off-page SEO. Link buildding masih penting tetapi perubahan pada algorithm Google bermakna optimization dlm page sangat2 perlu dilaksanakan. Kawe pun nak download lah nanti utk belajar lebih mendalam lagi.

Reply

hafizmd March 17, 2013 at 1:19 am

Mungkin buku ni ada tk relevan, cuma ambe rase ade byk benda yg kita boleh belajar asas on page dan off page…

Selamat donwload bro!

Reply

effort lab March 16, 2013 at 2:24 pm

kadang2 tak faham apa kriteria sebetulnya untuk power dalam seo ni. rasa macam bergantung pada tuah pun yer..

Reply

hafizmd March 17, 2013 at 1:17 am

Sebabnya google selalu ubah algortma dia kot..tu yg teknik seo nampak sekejp mengena, skejap tak.l.agaknyelah

Reply

suri March 16, 2013 at 4:22 pm

wah apasal in bi plk heee.saya tak tahu sgt ni bahasa depa huhuhu

Reply

hafizmd March 17, 2013 at 1:16 am

Baca slow2 inshaaAllah boleh..hihi

Reply

Joe March 16, 2013 at 6:43 pm

Ape tajuk ebook nie bro? Nie edisi baru ke.
Coz algorithm baru tukar last year

Reply

hafizmd March 17, 2013 at 1:15 am

Tajuknya SEO.
Versi tahun 2012 kalau ambe tak silap.

Reply

Ladfe Amir March 17, 2013 at 3:45 am

gua malas nak tiru-tiru orang. tulis entri yg sama macam orang lain. tapi bila ada peluang utk SEO. gua akan cuba sedaya upaya.

SEO ni lagi bagus untuk entri yg panas setiap masa. bukannya entri yang hangat sehari sahaja.

Reply

hafizmd March 18, 2013 at 9:17 am

haha..gua mmg nampak lu punya style..mmg rare punya..hehe

keyword evergreen tu yg nak kena cari tu..hehe

Reply

daddydee March 17, 2013 at 10:03 am

Terima kasih tuan kerana berkongsi satu ilmu yang amat bermanafaat ini,

Reply

hafizmd March 18, 2013 at 9:15 am

Terima kasih kembali. Berkongsi itu indah…cewah..

Reply

munir ardi March 17, 2013 at 7:12 pm

SEO saya masih lagi belajar rugi kalau tak download chance bagus ini

Reply

hafizmd March 18, 2013 at 9:13 am

Mmg untung utk download ebook ini bang munir. Mana tau, ada perkara yg boleh dipelajari nanti

Reply

Datin Tyka March 18, 2013 at 7:25 pm

kita tak reti lah SEO SEO ni…
tapi pelik kekadang dalam 2 hari dah top first page google. haha.. SEO eh tu

Reply

hafizmd March 19, 2013 at 9:02 am

wah..tu dah kira power dah tu d.tyka…

ajarin ambe boleh?

Reply

Oneblogsocial March 18, 2013 at 9:16 pm

Terbaik,

Reply

akubiomed March 19, 2013 at 3:08 pm

Terima kasih ilmu yang percuma ini. Boleh belajar sesuatu daripadanya.

Reply

Leave a Comment