Nak tulis tajuk pun payah!

- 2 January 2017Bicara santai

Assalamualaikum. Nak tulis tajuk post pun payah. Apa lagi nak tulis isinya. Inilah penangan rehat panjang dalam aktiviti menulis. Kalau dulu-dulu, seminggu boleh keluar 2 atau 3 entri, sekarang setahun nak keluar 2 pun sakit. Dah tak layak jadi penulis blog gayanya.

Ok. Buat rakan-rakan blogger yang tersinggah di sini, terima kasih aku ucapkan. Jangan terkejut sebab ada entri baru. Bukan blog ni kena godam. Memang aku sendiri yang sedang menulis sambil ligat berfikir nak tulis tentang apa. Itu yang tajuk entri pun dah memang tak ada motif langsung. Entri ini pasti aku anggap entri pemanas “enjin” untuk tahun 2017. Moga-moga tak berhenti setakat ini dan sambung tahun depan pula…hahahaha

Walaupun blog ni dah lama tak berupdate, aku tetap sayang blog ni. Dengan blog inilah, banyak juga kenangan manis yang berjaya diraih selama mana aku menulis. Paling best, blog ini masih mampu memberi seposen dua hasil dari permainan affiliate beberapa produk yang aku tampalkan pada sesetengah entri yang sentiasa ramai pembacanya.

tips untuk berjaya

Jangan takut untuk terus melangkah!

Jadi, nak dijadikan cerita, bulan ni dah sampai masanya untuk aku renew setahun lagi usia blog ni. Kalau tak renew, tamatlah riwayat blog ni. Antara perkara yang aku buat sebelum menulis entri ni ialah aku tengok statistik blog ni sepanjang tahun 2016. Berapa ramai pengunjung ke sini sepanjang tahun. Kalau dapat dalam 1,000 orang sehari singgah ke sini, dah kira bagus dah untuk blog yang hanya menulis sekitar 1 atau 2 entri setahun. Betul tak?

Statistik blog ni pada bulan November 2016, tak mengecewakan aku. Walaupun tak mencanak, ada kepuasan yang tersendiri yang hadir selepas aku perhatikan top entri yang dilawati pembaca. Semuanya entri yang berinformasi. Moga entri-entri tersebut terus dapat membantu mereka yang benar-benar mencari penyelesaian.

statistik blog

Cukuplak sekadar beberapa kerat untuk entri pertama tahun 2017. InsyaAllah, akan ada lagi entri-entri yang lebih menarik dan memberi sesuatu info berguna untuk kita semua.

{ 55 comments… read them below or add one }

anuar January 2, 2017 at 7:36 am

Hebat.. walaupun dah lama tak update blog.. tapi masih boleh dapat purata 1000 trafik sehari..
Baca entri terkini Blogger anuar´s: Jangan Bertangguh untuk membeli Rumah

Reply

hafizmd January 2, 2017 at 3:01 pm

harap ehsan entri2 lama jer bro..hahaha
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Nak tulis tajuk pun payah!

Reply

Hero Borneo April 3, 2017 at 5:59 pm

sangat bagus tu…

blog saya yang telah ditulis bertahun-lamanya cuma mengundang 100 lebih sahaja pengunjung sehari..
Baca entri terkini Blogger Hero Borneo´s: Siapa Hero Borneo Yang Sebenarnya ?

Reply

onlajer January 2, 2017 at 1:39 pm

bro punya artikel lama banyak jadi rujukan nih
Baca entri terkini Blogger onlajer´s: Komisen kali Ke 10,11,12 Lazada “U can duit”

Reply

hafizmd January 2, 2017 at 3:01 pm

betul bro..nk harap entri baru..mmg xde dah…nak kena mula balik ni..
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Nak tulis tajuk pun payah!

Reply

mrhanafi April 21, 2017 at 11:09 am

banyak sebab orang susah nak konssisten tulis..

salah satu daripadanya..

masa dan kekanngan kerja
Baca entri terkini Blogger mrhanafi´s: Orang Kaya Nak Bagi Hadiah RM50 Ribu

Reply

Azwan January 2, 2017 at 3:59 pm

Biasa la tu, injin baru nak panas. Tengok lah nanti, berdesup-desup entrinya.
Baca entri terkini Blogger Azwan´s: 7 Formula Menulis Blog Berbahasa Inggeris Bagi Bukan Penutur Jati.

Reply

hafizmd January 2, 2017 at 10:03 pm

harap2nye camtulah…jgn terus tutup enjin..tahun depan buka balik…hahahhaa
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Nak tulis tajuk pun payah!

Reply

titan January 2, 2017 at 5:33 pm

lama sangat hang pi bertapa nih.

mesti dah tahap power ranger nih.
Baca entri terkini Blogger titan´s: Mokthar Dahari – Lagenda Bola Sepak Malaysia

Reply

titan January 2, 2017 at 5:33 pm

lama sangat hang pi bertapa nih.

mesti dah tahap power ranger nih.
Baca entri terkini Blogger titan´s: Mokthar Dahari – Lagenda Bola Sepak Malaysia

Reply

hafizmd January 2, 2017 at 10:04 pm

hahahaha..sikit lagi nak sampai tahap hokage…kah3
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Nak tulis tajuk pun payah!

Reply

titan January 5, 2017 at 5:17 am

takpe.

tak lama lagi sampai la.
Baca entri terkini Blogger titan´s: Minyak Herba Asmak Penawar Asma pada Bayi

Reply

Hafizmd January 7, 2017 at 1:33 am

yeah..harapnye camtulah…mood tu dah nampak jalan pulang dah..hahaha

Reply

titan January 9, 2017 at 11:43 pm

semoga sentiasa nampak jalan pulang.
Baca entri terkini Blogger titan´s: Brainwash – Part 2

sohoque January 2, 2017 at 10:36 pm

steady boh… level sifu dah ni, tak hapdet lama pun menten trafik
Baca entri terkini Blogger sohoque´s: Minyak Herba Asmak – Produk Mesti Ada Di Rumah Maupun Di Dalam Kembara

Reply

Hafizmd January 7, 2017 at 1:36 am

sifu gua adalah boh…hahhaha

Reply

Bahrain January 2, 2017 at 10:37 pm

lama juga dah tak singgah sini rupanya owner dah lama tak update. hehe. hope tahun ni semangat lagi menulis. hehe
Baca entri terkini Blogger Bahrain´s: Post Adarain Paling Popular 2016

Reply

Hafizmd January 7, 2017 at 1:36 am

yup..lama wooo…mood dah hilang masuk gua…

Reply

cik tom January 3, 2017 at 9:23 am

hebat tu tak update still maintain gak trafik 1k sehari…kena cepat2 renew la…rasa seronok kan bila entri kita yang lama2 dpt beri manfaat pada pembaca di luar sana..

ciktom pun pernah masuk ke blog ni masa tgh cari psl sakit perut..thn lps..hihi..

selamat tahun baru 2017..semoga semakin dimurahkan rezeki..
Baca entri terkini Blogger cik tom´s: Ada Apa Dengan Minyak Herba Asmak

Reply

Hafizmd January 7, 2017 at 1:35 am

alhamdulillah..takdelah sampai 1k sehari..nak cecah sikit lagi 1k..

entri sakit perut tu antara entri yg laris kat blog ni..tq cik tom singgah

Reply

akubiomed January 3, 2017 at 11:39 am

Biasalah menulis blog ada pasang surutnya. Bila ada kematangan dalam menulis blog tidak lagi menulis perkara-perkara remeh sekadar menarik trafik.

Kemantangan untuk berkongsi info-info yang memberi manfaat kepada masyarakat bukan mencari masalah dengan menulis posting yang kontroversi.
Baca entri terkini Blogger akubiomed´s: Bauan minyak wangi deodoran ROMANO pemangkin kuasa sinergi

Reply

Hafizmd January 7, 2017 at 1:34 am

Alhamdulillah. Sentiasa elak untuk tulis isu2 yang kontroversi untuk lariskan blog.

Reply

Hafizul January 5, 2017 at 4:30 pm

Wahhh lama dia lagi bertapa dari kiter.. hahaha…
Baca entri terkini Blogger Hafizul´s: Selamat Tahun Baru 2017

Reply

Hafizmd January 7, 2017 at 1:32 am

hahahhaha…ambe bertapa jauh…deme dekat2 jer..hahaha

Reply

raihanah January 6, 2017 at 6:56 am

tulis blog memang ada turun naik juga kan
Baca entri terkini Blogger raihanah´s: Manfaat POLYGANUM CUSPIDATUM dalam VIVIX

Reply

Hafizmd January 7, 2017 at 1:32 am

Itulah cerita saya. Jangan jadi macam saya yer..teruskan berkongsi manfaat

Reply

raihanah January 24, 2017 at 9:19 am

tapi lama tak menulis trafik still boon tu memang dasyat la
Baca entri terkini Blogger raihanah´s: Suplemen Kegemaran Atlit Olimpik

Reply

Hafizmd February 5, 2017 at 12:51 am

Alhamdulillah. Adelah sikit2…nak kene mula balik menulis…terima kasih Puan singgah di sini

Reply

yazidane January 6, 2017 at 9:34 am

Memang payah menulis ni..semua nak kena ade mood..takde mood memang apa pun tak leh tulis..
Baca entri terkini Blogger yazidane´s: Resepi Coleslaw Mudah dan Cara Membuat Coleslaw

Reply

Hafizmd January 7, 2017 at 1:31 am

Setuju. Kalau tak..tulis save draft..habislah

Reply

uber lejen January 7, 2017 at 12:34 am

lama pergi mengilang nih.

mesti ada barang baik.
Baca entri terkini Blogger uber lejen´s: Berapa UPAH pemandu UBER dapat?

Reply

Hafizmd January 7, 2017 at 1:30 am

ahahah..bertapa tak habis2..

Reply

Hairul HIssam January 7, 2017 at 2:40 am

blog nie mcm brg antik juga.. makin lama.. makin bernilai..
mmg sayang giler kalau tak di renew….
Baca entri terkini Blogger Hairul HIssam´s: 2 Sebab Pakej DVD Cakoi DiTutup Dan Kenapa Ramai Penjual Ebook & Video Belajar Lingkup

Reply

hafizmd January 7, 2017 at 10:05 pm

hahaha..harap2 ade nilainya yg tersendiri dalam memberi info bermanfaat…

alhamdulillah dah renew semalam
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Cara Cepat Mudah Kuruskan Badan dengan 6Tropin Fat Burner

Reply

ajumohit January 8, 2017 at 4:58 pm

hebatlah traffik maintain even x update, baru2 ni blog byr error 404, emm kuss semangat
Baca entri terkini Blogger ajumohit´s: NeuroGain dan Obical supplement untuk ibu hamil

Reply

Nor hazmira January 14, 2017 at 7:57 am

Betul.. Jika boleh biarla post yg kita buat memberi manfaat pada yg membaca. Semoga kita diberi idea utk manfaat kita semua..
Baca entri terkini Blogger Nor hazmira´s: OmegaGuard Shaklee

Reply

Hafizmd February 5, 2017 at 12:52 am

Terima kasih. Itu yg penting.

Reply

Nedi Arwandi January 20, 2017 at 9:44 pm

Walau sudah lama tak menulis tapi semangatnya tak pudar, salam kenal…

Reply

hafizmd March 27, 2017 at 10:34 pm

Terima kasih singgah sini. salam kenal dari saya juga
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Cara Cepat Mudah Kuruskan Badan dengan 6Tropin Fat Burner

Reply

saudagar February 1, 2017 at 9:52 pm

Terbaik tuan…
Baca entri terkini Blogger saudagar´s: Bisnes Ais Krim – Idea Bisnes 2017

Reply

marfiz February 4, 2017 at 7:15 pm

Aslmkm, setiap sumbangan ada saham. Itu yang kita kejar. Isya Allah.
Baca entri terkini Blogger marfiz´s: Kenapa Perlu Install Telegram

Reply

Hafizmd February 5, 2017 at 12:50 am

Waalaikumussalam. InsyaAllah. itu pentingnye utk menulis dgn benar 😉

Reply

Ummi Hanie February 7, 2017 at 10:57 pm

sangat memahami situasi encik hafiz itu…

saya pun baru nak warm up semula. paksa2 diri sket :p
Baca entri terkini Blogger Ummi Hanie´s: Kod Kupon Photobook Malaysia, diskaun sehingga 40%

Reply

hafizmd February 12, 2017 at 10:15 pm

hehehe..kita serupa..moga ummi hanie cekal dan tabah dalam membangkitkan semangat blogging..yeahhh
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Cara Cepat Mudah Kuruskan Badan dengan 6Tropin Fat Burner

Reply

diabetes melitus February 10, 2017 at 12:38 pm

ayo semangat lagi menulisnya… semoga inspirasinya mudah mengalir di tahun ni…. ^__^
Baca entri terkini Blogger diabetes melitus´s: Penyebab Mudahnya Kadar Gula Darah Naik Turun

Reply

Wan February 11, 2017 at 11:16 pm

Wow… 1000 pengunjung sehari.. nak kena belajar ni…

Saya budak baru belajar… mohon tolong ajarkan
Baca entri terkini Blogger Wan´s: Pakej Katering Lengkap – Dewan

Reply

KJSD February 21, 2017 at 2:45 pm

Dapat 1k viewer sehari? Tak kiralah walaupun entri lama tapi dapat trafik 1k sehari tu memang mantap. Mana tau akan datang RM1k sehari pulak.. Tak mustahil pun.
Baca entri terkini Blogger KJSD´s: 86 idea perniagaan

Reply

Dzulfikar February 28, 2017 at 12:24 pm

Semangat nak nulis tajuk lah biar pengemar blog makin banyak

Reply

hafizmd March 27, 2017 at 10:34 pm

Semangat yg hilang perlu dicari…yeah..tq bro
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Cara Cepat Mudah Kuruskan Badan dengan 6Tropin Fat Burner

Reply

dukenaim March 14, 2017 at 10:04 pm

Saya yang baru merangkak dalam berblog ni pun kekadang jem nak tulis apa. Kire dasat juga walaupun lama tak update tapi trafik masih maintain tuuu ☺

Reply

kauthar mohd March 25, 2017 at 2:01 am

Moga trus bg info pada pembaca
Baca entri terkini Blogger kauthar mohd´s: set mengandung shaklee

Reply

paket wisata karimunjawa March 29, 2017 at 4:52 pm

statistik blognya lumayan bagus tuh…
Baca entri terkini Blogger paket wisata karimunjawa´s: PAKET WISATA KARIMUNJAWA 3 HARI 2 MALAM

Reply

dedi rainer April 2, 2017 at 12:47 pm

Sangat bermanfaat sekali. Thankyou bro menambah semangat ngeBlog
Baca entri terkini Blogger dedi rainer´s: Tutorial Cara Mengatasi Wifi Limited Windows 10 [MUDAH]

Reply

titan April 17, 2017 at 11:02 pm

hoi.

update blog weh.

aku dah update.
Baca entri terkini Blogger titan´s: Blogger tua.

Reply

hafizmd April 18, 2017 at 9:08 pm

hahahaha..aku dah baca dah entri baru hang..punyelah panjang…hahaha
Baca entri terkini Blogger hafizmd´s: Download Contoh Soalan Exam Online S41 Pegawai Penerangan

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge