Glasses, Cat & Gift 2013 Edisi Belajar Memahami!

- 28 February 2013. Updated 9 September 2013Bicara santai

 Assalamua’laikum.

Glasses, Cat & Gift 2013 Edisi Belajar Mengira! Alhamdulillah. Sempat juga ambe luangkan masa untuk lengkapkan dialog kontest anjuran pakar komen kita, Puan Suri. Entri ni memang santai habis, ambe namakannya ‘Edisi Belajar Memahami!” Kenapa? Jom kita tengok dulu gambar kucing sempena kontest ni. 

gambar kucing comel lucu photo cermin-mata-kucing

 Nota tambahan ‘Edisi Belajar Memahami’:

  1. Biasalah bila time kita makan kat kedai, ada kucing datang kat kaki.
  2. Apa yang anda buat? Buat-buat tak nampak? Kuis dengan kaki?
  3. Atau lebih ganas terus sekeh kepala kucing tu?
  4. Ingatlah satu perkara! Rezeki yang Allah kurniakan ada bahagiannya untuk yang lain termasuk kucing!
  5. Kucing bukan mintak letak dalam pinggan!
  6. Jauh sekali nak mintak sudu dan garfu untuk makan!
  7. Kucing hanya mintak sedikit makanan kita, mungkin bakinya saja.
  8. Manusia semakin bermewah dengan makanan, dan lupakan kasih sayang sesama makhluk.
  9. InshaaAllah, hidup berkongsi pasti lebih dimurahkan rezeki. Ameen.

 @hafizmd – Jom terjah kontest Glasses, Cat & Gift 2013 Edisi Belajar Memahami! Suka tengok kucing mengendap belalang. Sabar dan fokus =)

{ 54 comments… read them below or add one }

Qashmere February 28, 2013 at 11:03 am

Cute eh kucing tu

Reply

suri February 28, 2013 at 9:33 pm

muahii kucing yg di sodot tarik dri medan pak cik google..kucing curi mmg molek syg kucing sy tak der hua…

Reply

suri February 28, 2013 at 10:24 pm

suka tgok org pakaikan kucing baju hee nampk comel tpi kesian dia kena dera huhu..

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 4:23 pm

Kucing ni pandao buat muka cute..hehe

Reply

anif February 28, 2013 at 12:02 pm

Kadang-kadang rezeki susah sampai sebab kita tak ada belas kasihan terhadap haiwan..

Reply

suri February 28, 2013 at 9:35 pm

benarlah tu kita sering terlepas pandang.bila terlepas kita lalai dg nikmat yg kita ada.

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 4:20 pm

@anif, ada benarnya tu..sama-sama kta fikirkan

Reply

fiezaradzi February 28, 2013 at 1:16 pm

penuh pengajaran entry ni.. all d best.. meow tgh mengendap adik hariz..

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 4:15 pm

Harap ada kebaikan..hihi

Reply

Dulu Lain Sekarang Lain February 28, 2013 at 3:15 pm

Wow, mata kucing tu mcm Puss in Boot :D
Ada gak kucing mintak makan kat rumah kawe. Selalu gak beri tetapi lelama over lak dia. Mintak kena jadi anak angkat lak sudah.. :wink:

Reply

suri February 28, 2013 at 10:28 pm

anak sy suka tgo cerita Puss in Boot. tpi dvd kmi sorok takut dia tak fokus pd pelajaran masa bt keje seklh nnti heee

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 4:14 pm

Mmg comel mata kucing ni..hehe

Kucing tu pun pandai pasang strategi..hehhee

Reply

hafiz February 28, 2013 at 3:22 pm

good luck dalam contest ni…

Reply

suri February 28, 2013 at 10:29 pm

hee apa lagi jom joint heee… pasni bri hafiz pula susun langkah

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 4:04 pm

Terima kasih bro hafiz

Reply

hafiz March 2, 2013 at 11:01 pm

ni kira saya dah hantar wakil kat suri ni….bro hafiz dah join hihihi

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 11:54 pm

@hafiz, canteklah..harap terus menang..hhee

Reply

UmmiKami February 28, 2013 at 4:20 pm

Terbaik hafiz… :D

Reply

suri February 28, 2013 at 10:31 pm

ayat santai mmg terbaik

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 4:04 pm

Terima kasih kak ummi

Reply

Leeza dayasari February 28, 2013 at 5:32 pm

leeza kalau ada kucing dtg, rasa sayu hati. serius tak boleh tgk mrk. in the end, mesti leeza share makanan leeza. hmmmm

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 4:04 pm

Baguslah. Rezki dikongsi pasti lebih barakah

Reply

Kak Long Mawar Merah February 28, 2013 at 7:17 pm

Semoga berjaya. Mata kucing yang syahdu selalu menimbulkan rasa belas.

Reply

suri February 28, 2013 at 9:42 pm

dah mula ayat sedih kak long cpt2 bg dia makan nnti dia gesel2 kt kaki camner..

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 4:03 pm

Kalau kita ada kasih sayang, tgk kucing terus rase sayang

Reply

suri February 28, 2013 at 9:43 pm

terima kasih bro sb sudi joint contest ni.nnti tinggalkan link di sana.

terima kasih sekali lagi.

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 4:00 pm

Terima kasih kembali.
Dah tinggalkan link di enrri sana..

Reply

pipoq February 28, 2013 at 9:45 pm

pernah jumpa kucing yang berlagak…tengah dok makan2 kat kedai makan, nampak seko kucing ni asyik pandang je..letak kepala ikan kat bawah meja, dia usik ngan kaki je..letak isi ayam, baru nak ngap..

kucing bandar barangkali tu..

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 3:59 pm

Ini mmg kucing bandar ni. Kucing kampung durian ngn budu pun makan..hehe

Reply

Norasikin February 28, 2013 at 10:11 pm

Kucing mmg istimewa. UAI kata bulu kucing yang jatuh tak najis dan sah sembahyang. Kalau bulu haiwan lain yg jatuh tetap najis

Reply

suri February 28, 2013 at 10:14 pm

kak nora pic mana yang betul2 nampak kelakar?

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 3:54 pm

Cukup istimewa! Thanks kak nora kongsikan ilmu

Reply

suri February 28, 2013 at 10:12 pm

untung jadi kucing klu ada masuk kelas belajar macma ni

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 3:53 pm

Kita jer yg tak faham…hehe

Reply

akubiomed March 1, 2013 at 12:11 am

Kalau ada lebihan apa salah hulur sedikit haiwan kesayangan Rasulullah ini.

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 3:52 pm

Itu yg terbaik. Sunnah jugak tu

Reply

papa mifz March 1, 2013 at 12:45 am

semoga sukses bro dalam contest tuh….:)

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 3:52 pm

terima kasih bro PM

Reply

topijerami90 March 1, 2013 at 4:44 pm

cutenya kucing 2, selamat berjaya bro

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 3:48 pm

terima kasih bro

Reply

Zida March 2, 2013 at 3:22 am

suka ayat ni “Ingatlah satu perkara! Rezeki yang Allah kurniakan ada bahagiannya untuk yang lain termasuk kucing!” memang betul, rasa sedih je bila ada orang halau kucing, apalah salahnya kalau hulur secebis dua kan~

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 3:40 pm

Mmg tak patut kita abaikan kucing..berkongsi sikit jer, tak luakpunkan zida?

Reply

TehR March 2, 2013 at 2:09 pm

sampai ke hari ni aku masih tak dapat reka dialog atau tulis apa2 mengenai gambar dari blog suri ni

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 3:37 pm

hehe..ambepun jenuh pikir jugak ni..hihi

Reply

Ladfe Amir March 2, 2013 at 10:40 pm

selamat berjaya bro dalam contest ni. gua belum sempat nak tulis apa2 lagi nampaknya

Reply

hafizmd March 2, 2013 at 11:54 pm

terima kasih.
sempat lagi ni…hehe

Reply

Hafizul March 3, 2013 at 12:25 am

Selamat maju jaya boh..hehe..teringat akan kisah saya dan kucing beberapa hari yang lepas..entah kenapa emosi saya agak terganggu waktu tu..dan kucing telah menjadi mangsa..rasa menyesal sangat2..emmm…

Reply

hafizmd March 3, 2013 at 12:44 pm

Terima kasih boh!
Cikgu ambe ade pesan pasal kalau kita terlajok dgn binatang ni. Katanya, kalau boleh cari balik kucing tu dan mintok maaf sbb kita berkasar…lehla bro cuba crik balik…

Hatipun tenang..

Reply

ecadwinkyasha March 7, 2013 at 10:54 am

terbaik la ;)

Reply

Ummi Hanie March 7, 2013 at 11:13 pm

kreatif ni.

gudluck ye ;)

Reply

Sara March 17, 2013 at 1:23 pm

gud luck yer saudara :)

Reply

hafizmd March 18, 2013 at 9:14 am

Terima kasih sara =)

Reply

chii March 27, 2013 at 5:26 pm

sempoi je dialognya…apa pun..all the best ye :D

Reply

hafizmd March 29, 2013 at 12:18 am

terima kasih chii..
dialog spontan..hehe

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }